Selecteer een pagina

TESTIMONIALS

Marc Bongers heeft mij meerdere malen uitstekend vervangen als dirigent. Hij is altijd goed voorbereid en komt professioneel en prettig over in de omgang met het orkest. Ook brengt hij altijd zorgvuldig verslag uit van de repetities die hij vervangen heeft.

BJÖRN BUS

Dirigent

Marc Bongers is sinds april 2016 dirigent van het jeugdorkest van harmonie Sint Joseph Sittard. Terugkijkend naar de afgelopen twee jaar, zien we:

– Een dirigent met sterke pedagogische vaardigheden, die luistert naar wat de jeugdleden bezig houdt; die duidelijk en consequent is, zonder daarbij zijn geduld te verliezen; die humor gebruikt om de jeugd te motiveren en er bij te betrekken; die helder kan uitleggen wat hij bedoelt en het ook geen probleem vindt om dit nog eens te doen als het nog niet duidelijk is. Onder Marcs leiding werd de muziekcommissie nieuw leven ingeblazen: een enthousiaste groep van zo’n 12 jeugdleden houdt zich samen met Marc bezig met muziekkeuze. Daarnaast zijn er per instrumentgroep groepshoofden aangewezen die de schakel vormen tussen dirigent en instrumentgroep, zodat zaken snel en effectief geregeld kunnen worden. De inbreng van de jeugd wordt gevraagd en gewaardeerd bij bijvoorbeeld concerten, waar zij participeren in de werkgroepen. Het is opvallend hoe makkelijk de communicatie tussen jeugdleden en dirigent verloopt.

– Een dirigent ook met een duidelijke visie én capaciteiten op muzikaal gebied. Dit is terug te zien in de vooruitgang die het orkest boekt (zichtbaar in de stijgende resultaten op beoordelingsconcerten in de afgelopen twee jaar, maar ook in de prachtige concerten die ze verder nog geven), maar ook in de vooruitgang die individuele leden boeken. Marc geeft jeugdleden die dat willen de mogelijkheid om te soleren tijdens concerten en zorgt voor uitdagingen in de stemmenverdeling binnen de instrumentgroepen. Daarnaast geeft Marc goede feedback tijdens de individuele voorspeelmomenten, waardoor de jeugd zich weer verder kan ontwikkelen.

Kortom, Marc Bongers is een dirigent die zowel sterk is in de omgang met de leeftijdsgroep van ons jeugdorkest als in muzikale visie en muzikale leiding.

Marian Versleijen

Leerkracht SBO bij SBO de Horst

Marc is a dedicated and intelligent team-player. Marc does what he says and says what he does. It’s a pleasure working with him.

GEERT TUMMERS

In a brief period of time I have worked with Marc and can recommend him unreservedly. As a teacher / conductor he is very well prepared, he knows how to trigger people and has a “getting things done” mentality. Wholeheartedly recommended!

RAYMOND MEIJERS

Clarinet player

Op 16-2-2016 hadden wij een groepsrepetitie gepland voor de klarinetsectie van ons korps. Deze stond onder de zeer deskundige, gedreven en muzikant-vriendelijke leiding van dhr. Marc Bongers. Het waren twee zeer effectieve repetitie-uren en wat ons betreft voor herhaling vatbaar!!

De klarinettisten

PHILHARMONISCH GEZELSCHAP REUVER

“Dirigent Marc Bongers hatte mit seinem sparsamen, aber effektiv gezielten Dirigat alles bestens im Griff.”

UTZ SCHÄZLE

Heinsberger Zeitung

“Sehr klares Dirigat womit jeder zurecht kommt.”

Giovanni Grasso

Blasorchester Birkesdorf